Thee, meer dan alleen een stress reliever

Het is eindelijk zover: de winter breekt langzaam maar zeker weer aan. De vrieskou die ons iedere ochtend groet. Onze adem, die zich als wolkjes aan de buitenwereld tonen. De dikke winterjassen, mutsen en wanten die we met steunen en kreunen van de zolder halen om te kunnen genieten van de winterwereld. En natuurlijk het genieten van de warme drankjes die bij de vrieskou horen. Thee wordt over de lopende band verkocht tijdens de wintermaanden, en met goede reden! Wie geniet er nou niet van een heerlijk kopje groene thee na een dag in de koude buitenlucht? Tijdens de kerstdagen is de kaneel-, kruidnagel en gemberthee een stuk populairder, maar ik raad toch altijd groene thee aan. Tegenwoordig worden theebladeren overal in (zuid)Oost-Azië geproduceerd. Het (sub)tropische klimaat in dat gebied is ideaal voor het groeien van de Camellia Sinensis, de plant die de bladeren voor alle thee produceert. That's right: eigenlijk zijn alle theesoorten gemaakt van dezelfde plant. De enige uitzondering hiervan is kruidenthee. Het verschil in smaak komt door de verschillen binnen het proces van het maken thee. Groene thee wordt lang niet zo heftig verwelkt en geoxideerd als zwarte thee, waardoor het milder smaakt, maar ook de groene kleur afgeeft. Origineel komt thee uit China. Thee is dan ook gefuseerd met Chinese filosofie en geneeskunde. Lang voor de westerse onderzoeken werd groene thee al gebruikt als medicijn. De theorie hierachter is misschien wel de bekendste van de alternatieve geneeskunde. We kennen het allemaal: het symbool van kosmische dualiteit. Nacht en dag, vrouwelijk en mannelijk, tot rust komen en werken; Yin en Yang komt in ons dagelijks leven overal terug. Dit is het belangrijkste concept van de Chinese geneeskunde en Chinese oude filosofie: het concept van balans. Wanneer één van deze twee tegenpolen uit balans is, moet het volgens de Chinese geneeskunde worden bijgevuld met het ander, en vice versa. Een simpel voorbeeld is wanneer iemand te veel "hitte" (zie het als toxines) in het lichaam heeft. Deze overvloed van "hitte" betekent dat er een overvloed van Yang is. Het moet gebalanceerd worden met het koude (Yin). Groene thee wordt gezien als koude thee. Dat heeft niets met de temperatuur te maken, maar met de verkoeling van het lichaam. Door het drinken van groene thee wordt de "hitte" of toxines uit het lichaam gehaald. Zo verlaagt het de bloeddruk, is het ontstekingsremmend en verminderd het stress. Verder verdrijft groene thee volgens de Chinese geneeskunde damp/flegma dat een ophoping van vloeistoffen vormt, zoals een ophoping van cholesterol. Deze ophopingen kunnen de kans op een beroerte of hart- een vaatziekten verhogen. Een voorbeeld van "verwarmende" thee is gemberthee. Verse gember wordt gebruikt om externe kou uit het lichaam te drijven. Zo is het helend met verkoudheden, maar ook als je net kletsnat bent geworden door een flinke regenbui. Gekookte gember, aan de andere kant, wordt ingezet om het lichaam van binnenuit te verwarmen bij te kort aan Yang. Gember dient dus als verwarmende energie.

Naast alternatieve geneeskunde tonen Westerse onderzoeken tegenwoordig ook aan dat thee, vooral groene thee, enorm helend kan zijn voor het lichaam. Waarom wordt er een verschil gemaakt tussen groene thee en andere soorten? Bij het maken van thee worden de bladeren gedroogd, en de mate van oxidatie bepaalt wat voor soort thee het wordt. Voor groene thee worden de bladeren niet geoxideerd, waardoor het de antioxidanten vasthoudt. Groene thee is dus het minst bewerkt, en bevat dus de meeste antioxidanten en natuurlijke polyfenolen. Polyfenolen zijn de chemische verbindingen die ook in groente en fruit voorkomen. Natuurlijke polyfenolen, of catechisten, zijn de polyfenolen die in het plantenrijk voorkomen en zijn ontstekingsremmend, werken virussen tegen en doden bacteriën. De antioxidanten in de groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Natuurlijk verminderd groene ster stress en vermoeidheid, maar het doet nog zo veel meer. Groene thee vermindert huidproblemen, omdat het bacteriële infecties die bijvoorbeeld acne veroorzaken verlicht. Ook vermindert het de kans op diabetes type 2. Groene thee houdt namelijk jouw suikerspiegel laag, en je gevoeligheid voor insuline hoog. Tenslotte de reden waarom groene thee zo populair is geworden: groene thee helpt enorm bij afvallen. Je metabolisme krijgt namelijk een boost, waardoor je meer calorieën verbrandt. Door het drinken van thee gaat de energie-inname omlaag, en de energieverbranding omhoog. Het drinken van groene thee stimuleert dus energieverbruik. Het is overigens geen magische vetverbrander!

Wat moet je hiervan oppikken? Moet je alleen maar groene thee gaan drinken? Nee, natuurlijk niet! Maar het is zo veel meer dan alleen een kalmerend middel. De gezondheidsvoordelen spatten ervan af, en van drie koppen thee per dag heb je al profijt. Lekker extra genieten van dat extra kopje thee bij de haard, na zo'n koude winterdag.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven