top of page

Goede voornemens?

Wie kent ze niet? "Ik ga vanaf nu elke avond zelf een gezond avondmaal koken" of "ik ga vanaf nu af aan vier maal per week sporten". En dan heb ik het nog niet eens over de allerbekendste: afvallen. Het nieuwe jaar, een nieuw begin, een verse start. Volhouden dus! Maar hoe vaak ben jij al wel niet afgevallen en daarna weer opnieuw aangekomen? Afvallen kan enorm plezierig, inspirerend en motiverend zijn. Vooruitgang letterlijk op de weegschaal zien is voor veel mensen de drijfveer om door te gaan. Maar het kan ook enorm frustrerend en zelfs pijnlijk zijn. Ik zie vooral het laatste vaak. Je begint aan een nieuw dieet en besluit het perfect te gaan doen, maar op een gegeven moment gaat het niet snel genoeg. Je hebt er even geen zin meer in, je wilt je even niet meer strak aan dat dieet houden. "Even weer normaal eten". Voeg of laat zitten de kilo's er weer aan, en dat kan als een enorme klap aankomen.

Na jaren lange ervaring in het begeleiden van mensen helpen met gezonder worden/afvallen heb ik gemerkt dat er een fysieke oorzaak kan zijn waarom je niet kan afvallen (of telkens weer aankomt) en een mentale waarom je het niet kan volhouden.


Veel mensen zijn in een continue strijd tussen willen afvallen en “normaal” willen eten.


Want bijna iedereen associeert afvallen met een strak dieet, veel sporten en (laten we eerlijk zijn) groenten. Wat als je nou “normaal” kunt eten en toch snel afvallen op een gezonde manier? Natuurlijk kun je niet alles blijven eten wat je al hebt gegeten. Dit was namelijk mede de oorzaak dat je steeds weer aankwam (en ze er niet af kreeg). Om af te vallen hoef je geen calorieën te tellen op je telefoon. Je hoeft niet het gevoel hebben “op dieet” te zijn of als een “konijn” te eten, of alle koolhydraten te schrappen. Je hoeft niet bij te houden hoe veel kilometer je elke ochtend rent. Überhaupt dagelijks naar de sportschool is niet nodig.

Binnen mijn praktijk werk ik met pure voeding, die gericht is op vetverbranding. Voeding die lekker is, die bij jou past en voeding die voedt in plaats van vult. Door meer nutrientendichte voeding te eten kan je lichaam weer optimaal functioneren en daarmee op een voor jou goed gewicht komen. Doordat je je zelf niet uithongert maar voedt is deze manier van leven ook makkelijk vol te houden.


Dan nog even terugkomend op

"No matter how hard the past is, you can always start again." ~ Buddha


Inspirerend, niet?

Dat alleen het nieuwe jaar een verse start is, vind ik misleidend en een verkeerde gedachte. Elke 24 uur breekt er een nieuwe dag aan, die nieuwe kansen geeft. Niet alleen 1 januari is de dag van verandering, de dag van positiviteit. Er zijn wel 365 van zulke dagen in een jaar. Het is niet erg om eens een stapje terug te zetten, of twee, of honderd. Dat kan gebeuren. Hoe je het afvallen weer oppakt is het belangrijkste. Op een manier die fijn is voor jou.


"Don't think about what can happen in a month. Don't think about what can happen in a year. Just focus on the 24 hours in front of you and do what you can to get closer to where you want to be."


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page