top of page

Verder over gewicht

Overgewicht is in de afgelopen decennia een enorm probleem geworden. In Nederland heeft de helft van de volwassenen hier last van. Maar niet alleen in Nederland is het een obstakel. Momenteel heeft ongeveer 39% van de wereldbevolking gezondheidsproblemen doordat ze te maken hebben met overgewicht; 13% is zelfs zwaarlijvig. Meer dan 3 miljard mensen hebben dus vandaag de dag te maken met overgewicht. Ondanks de negatieve effecten van corpulentie betreft het in deze eeuw meer volwassenen en kinderen dan ooit tevoren. Sterker nog: overgewicht wordt gezien als de epidemie van de moderne wereld in de meeste delen van de wereld.


Overgewicht kan genetisch worden veroorzaakt (zoals een laag rustmetabolisme of een schildklieraandoening), maar inmiddels vormen de genetische factoren niet meer de hoofdzaak. We kijken steeds vaker naar persoonlijke en sociale vlakken, zoals roken, regelmaat en ritme, dieet, alcoholgebruik en medicijnen. Ook enorm belangrijk is dat emotionele problemen een rol kunnen spelen in overgewicht.

Waarom is overgewicht een probleem? Waarom kunnen en moeten we het niet negeren? Een te hoog gewicht is een risicofactor voor vele ziekten en gaat daarmee dan ook vaak samen. Ernstig overgewicht kan leiden tot aandoening van ademhalingswegen (denk aan astma) en aandoeningen van het bewegingsstelsel, zoals chronische rugpijn en artrose. Nog dichterbij: verreweg de meeste corona patiënten op de IC hebben overgewicht; in Italië zijn hebben de meeste mensen die op de IC liggen een achtergrond van hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk of overgewicht. Bij kinderen veroorzaakt het vaak psychosociale problemen; denk aan eetstoornissen, een laag zelfvertrouwen en stigmatisering. Ook hangt overgewicht en obesitas samen met depressie.


Oké. Hold up. Overgewicht is een megaprobleem in onze maatschappij, en dat zal het voorlopig blijven. We ook niet meer de andere kant kijken. De gevolgen van een te hoog gewicht zijn namelijk te ellendig, dan niet rampzalig, voor het lichaam en de geest. Hoe kunnen we dus ons eigen gewicht wel onder controle houden? Daarvoor zijn leefstijlcoaches, voedingsadviseurs/euses en diëtisten. Omdat ieder lichaam anders is, is het geven van een concreet, persoonlijk antwoord lastig. Wij geven dat persoonlijke, gedetailleerde advies voor een gezonde levensstijl en dieet om zo niet alleen gezonder, maar ook fijner te leven.

De gewichtsstatus wordt door het RIVM in Nederland bepaald met behulp van de body mass index (BMI). Om deze BMI te bepalen wordt het lichaamsgewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat. Bij een BMI van 25 kg/m2 of hoger is er sprake van overgewicht en bij een BMI van 30 kg/m2 of hoger van obesitas. Een BMI berekening maakt echter geen onderscheid tussen vetmassa en spiermassa, waardoor het mogelijk is dat gespierde mensen een “te hoge” BMI lijken te hebben terwijl er geen overschot aan lichaamsvet is. Eigenlijk is het dus ook belangrijk om je buikomvang te meten.

Bereken zelf je BMI op de volgende website: https://www.ahealthylife.nl/bmi-calculator-je-bmi-berekenen/. Bij een BMI van 25 of hoger kom je in aanmerking voor de gratis GLI, het tweejarige Cool programma dat ik aanbied vanaf 25 januari in Heemstede.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page